AKTIVISM, UTSATTA KROPPAR, KONST OCH TEKNOLOGI

Konstfrämjandet Stockholm och IDA – Institutet för Diaspora och Avkolonisering bjuder in till ett samtal, paneldiskussion och workshop om aktivism, politisk mobilisering, sårbara kroppar och teknik i tider av ömtåliga demokratier. PretaLab (Brasilien) och SETTINGS (Sverige) deltar.

IDA har tillsammans med Konstfrämjandet Stockholm bjudit in den afro-brasilianska aktivisten och filmskaparen Silvana Bahia, skapare av PretaLab i Rio de Janeiro och Rebecca Vinthagen, chef för SETTINGS och projektet All Set for Action. Under en eftermiddag som inkluderar samtal, en paneldiskussion och en workshop om taktiska media, politisk mobilisering och deltagande med hjälp av mobilteknologi frågar vi ”Hur går vi från tanke till handling?”

PROGRAM:

SAMTAL
13.00 – 13.30
Kommunikation, berättelser och uppfinningsrikedom av afro-brasilianska kvinnor i Brasilien – Av Silvana Bahia / PretaLab

Det senaste decenniet i Brasilien har präglats av inrättandet av en offentlig politik och riktlinjer som har möjliggjort ökad tillgång till högre utbildning för den afro-brasilianska befolkningen i Brasilien tillsammans med en rad tekniska innovationer, särskilt inom kommunikationsområdet. Uppkomsten av nya röster och berättelser har brutit ny grund för representation i samhället, särskilt för afrobrasilianska kvinnor, i ett land som är präglat av strukturell rasism ärvd från dess koloniala historia och den nutida konservatismen. Föreläsningen kommer att fokusera på alternativa medier och gräsrotsbaserade initiativ, särskilt när det gäller afrobrasilianska kvinnor som utvecklar teknik.
Läs mer om PretaLab

13.30–14.00
Presentation av appen Micro Action Movement – av Rebecca Vinthagen / SETTINGS – All Set For Action, är ett initiativ till konstaktivism som tar avstamp i konstens roll i sociala rörelser. SETTINGS driver projektet och utgör en plattform för normkreativt kunskapsutbyte, utveckling och inspiration som strävar efter att lyfta fram och skapa verktyg för förändring. Genom projektet All Set For Action skapas möjligheten för aktivister och konstnärer att träffas och att via konstaktivism skapa en viktig frizon för ett kollektivt konkret handlande, i en politiskt turbulent tid. Rebecca Vinthagen berättar om arbetet med att skapa en app för att skapa ett normkreativt utrymme i det offentliga rummet via vardagliga mikro handlingar.

PANELSAMTAL
14.00–14.30
Silvana Bahia och Rebecca Vinthagen med gäster modererad av Isabel Löfgren (IDA) och Ulrika Flink (Konstfrämjandet Stockholm)

FIKA
14.30–15.00

WORKSHOP
15.00–16.30

De inbjudna föreläsarna kommer att hålla en gemensam workshop med deltagarna.

Silvana Bahia (BRA) är programchef på Olabi, en social organisation med säte i Rio de Janeiro som syftar till att demokratisera teknologier och öka köns- och rasdiversiteten i IT-industrin för en rättvisare och mer mångsidig värld. Vid Olabi ger Bahia afrobrasilianska kvinnor tillgång till kunskap och teknik och främjar workshops för att undervisa unga, låginkomst afrobrasilianska kvinnor för att programmera och koda. Dessutom leder hon PretaLab (BlackWomanLab), ett kollektivt initiativ som mobiliserar afrobrasilianska kvinnor och kvinnor med amerindisk bakgrund att engagera sig i och utveckla teknik mot sociala ojämlikheter och mot rasism. Bahia har också samordnat produktionen av den experimentella kortfilmen Kbela (2015), utmärkad ”Bästa kortfilm på afrikansk diaspora” av African Film Academy Awards (AMAA) år 2017, tilldelad som bästa afrikanska diasporafilm på 46: e internationella filmfestivalen i Rotterdam, i sessionen ”Black Rebels” som fokuserar på filmskapare från den afrikanska diasporan som diskuterar rasism som tema i sina verk. Hon är också en del av Afroflix, ett samarbetsplattform för svarta filmskapare. Silvana Bahia gästprofessor och forskare på ”Narrativ, Teknologi and Diasporisk Kunskap” vid Federala universitetet i Rio de Janeiro. Hon är numera på residency i Lauttasaari Manor i Finland, med ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance), ett projekt med stöd av Kone Stiftelsen.

Rebecca Vinthagen (SWE) är genusvetare med lång erfarenhet som workshop- och processledare. Hon föreläser inom frågor om normkritik, organisationsutveckling, ledarskap och normkritisk design. Rebecca har också arbetat som projekt- och aktivitetsledare inom kulturområdet, bland annat med projektet Genusnyfiken Gestaltning på Teater Lacrimosa, ett projekt som ledde till inspirationsboken, som hon var medförfattare till: ”Större än så här – Tankar kring genusnyfiken gestaltning ”. Hon är också redaktör för SETTINGS-böckerna Normkreativ, Utvägar och Feminist från insidan. Rebecca arbetar som gästlärare vid masterprogrammet i Visual Communication på Konstfack. Rebecca är också utbildad i icke-våldsam kommunikation och är en handledare inom UGL (Ledarskapsprogram för utveckling, grupp och ledarskap).


Evenemanget kommer att hållas på engelska.

Begränsade platser, OSA

Organisatörer: IDA (Institutet för Diaspora och Avkolonisering) i samarbete med Konstfrämjandet Stockholm och All Set For Action.

Genomförs med stöd från Stockhoms stad och ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance), som stöds av Kone Stiftelsen, Finland.

Visa alla