Belarus: “Imorgon ska inte förbli som idag”

Välkommen till ett samtal med Problem Collective (Minsk) om villkoren för konstnärligt skapande, solidaritet och strejk under upproret i Belarus.

Problem Collective och Michele Masucci kommer att diskutera den nuvarande situationen kring upproren i Belarus som startade i början av augusti i år. Upproren utlöstes av det manipulerade presidentvalet och det omåttliga polisvåld mot fredliga demonstranter i Minsk och andra städer i Belarus. Denna rörelse har inkluderat olika former av protester ledda av olika grupper, såsom arbetare, studenter, konstnärer, läkare, pensionärer, lärare och andra. Genom självorganiserade och ledarlösa protester som innehöll samlingar på gårdar, solidaritetskedjor, interventioner i det offentliga rummet, arbetarblockader, strejker och kvinnomarcher, har rörelsen kulminerat i massiva veckovisa demonstrationer med fler än 100 000 deltagare.

Samtalet förstärker röster från konstfältet, kultur och LGBTQ+ aktivism genom en diskussion om solidaritet, självorganisering och olika former och tidsligheter för motstånd. Strejker, kvinnors roll i rörelsen och villkoren för kulturproduktion kommer särskilt stå i centrum för diskussionen. Hur kan solidaritet bibehålla protesterna kraft och omvandla det politiska och sociala i en sådan repressiv miljö som Belarus idag?

Kvällen är den tredje i en serie denna höst och vinter på ABF Stockholm inom ramen för Mint och utställningen En omsorgsfull strejk* som öppnar den 3 december, 2020. Detta program arrangeras i samarbete med ABF Stockholm, Radio Cyklopen och Radio Noden.

Organiserat av Michele Masucci och Aleksei Borisionok (Problem Collective). Problem Collective är en konstnärlig research grupp grundad i Minsk 2016 av Aleksei Borisionok, Uladzimir Hramovich, Olia Sosnovskaya och Alesia Zhitkevich.

Programmet sänds av ABF och Mint. En inspelning kommer att finnas tillgänglig här, på Mints hemsida (www.m-i-n-t.se) och genom Radio Cyklopen och Radio Noden. Samtalet hålls på engelska.

Anmälan: https://simplesignup.se/event/172951

Deltagare:
Olia Sosnovskaya (konstnär och forskare, medlem i Problem Collective)
Anna Bredava (LGBTQ+ aktivist, organisatör av DOTYK Queer festival)
Andrei Karpeka (aktivist, medgrundare av Minsk Urban Platform)
Nicolai Spesivtsev (konstnär och datavetare, medlem i eeefff group och Work Hard Play Hard arbetsgrupp)

Bild: Lesya Pchelka. Demonstration med Minsk Traktorarbetare, arbetare vid Självständighetsavenyn. Minsk, augusti 14, 2020.

*Precarias a la deriva, 2005

Visa alla