Konstfrämjandet Stockholm arrangerar en filmkväll för att samla in pengar till Gaza. Samtliga intäkter kommer att skänkas till Palestinagruppernas samarbetspartners. Vi ber dig donera det du kan! I gengäld bjuder vi på film, samtal och varm soppa. I samarbete med Konsthall C.
18 december kl 18:00
"Spaces of Exception" är en dokumentärfilm regisserad av Matt Peterson och Malek Rasamny. Filmen utforskar och jämför platserna, kampen, likheter och gemenskaper mellan palestinska flyktingläger och reservat för urfolksamerikaner. Genom att undersöka förhållandet mellan urfolkens kamp och den palestinska kampen för självständighet, fokuserar dokumentären på förståelsen av de fysiska platserna av undantagstillstånd, flyktinglägren och reservaten, för kampen.
"Spaces of Exception" filmades under tre år på platser som Västbanken, Libanon, Arizona, New Mexico, New York och South Dakota. Filmen strävar efter att förstå markens betydelse - dess minnen och uppdelningar - samt de villkor som påverkar liv, gemenskap och suveränitet.
I filmen återfinns intervjuer med medlemmar från American Indian Movement, Mohawk Warrior Society och Diné-familjer som kämpar mot fördrivning från sina förfäders hem på Black Mesa. Dessutom inkluderas palestinska militanta organisationer baserade i flyktinglägren, miljöaktivister, autonoma ungdomskommittéer och familjer till politiska fångar och martyrer.
"Spaces of Exception" kommer att visas klockan 18, följt av en diskussion mellan filmarna Matt Peterson och Malek Rasamny samt samtalspartnern Antonie Frank Grahamsdaughter.
Spaces of Exception visas kl 18 följt av ett samtal mellan filmarna Matt Peterson och Malek Rasamny och samtalspartnern Antonie Frank Grahamsdaughter.
OM FILMSKAPARNA:
Matt Peterson är en organisatör på Woodbine, en experimentell plats i New York City. Han regisserade tidigare dokumentärfilmen Scenes from a Revolt Sustained (2015) och var medredaktör för böckerna In the Name of the People (2018) och The Reservoir (2022).
Malek Rasamny är dokumentärfilmare, forskare och författare. Hans arbete har publicerats i publikationer som The New Inquiry, Lundi Matin och Newlines Magazine. För närvarande arbetar han med ett doktorsprojekt vid École des hautes études en sciences sociales (EHESS) om det sociala fenomenet reinkarnation inom Druze-samhället i Libanon.
Läs mer: thenativeandtherefugee.com/
Antonie Frank Grahamsdaughter
Antonie Frank Grahamsdotter, en konstnär, filmmakare, frilansjournalist, filmkritiker och pedagog, föddes i Toronto, Kanada, men växte upp och bor i Sverige. Hennes konstnärliga fokus kretsar kring relevanta samhällsteman som sårbarhet, rasism och kolonialism, uttryckt genom en mångfald av medier såsom artiklar, filmer och videoinstallationer. Grahamsdaughters kreativa projekt har väckt uppmärksamhet och blivit framträdande på talrika internationella filmfestivaler och utställningar. Hennes bidrag till videokonst har hyllats; 2016 erkändes hon som en pionjär inom videokonst av EWVA (European Women Video Artists).
Grahamsdotter har spelat en avgörande roll i kuratering av filmfestivaler, utställningar och produktion av sitt eget filmarbete som kritiskt undersöker stereotyper förankrade i den svenska samhället, med särskild tonvikt på framställningen och perspektiven av nordamerikanska ursprungsbefolkningar. Hennes pågående dokumentära initiativ gräver djupt i hennes familjs historiska koppling till Kanadas urfolksgrupp och belyser de mångfacetterade utmaningarna med assimilering.
Plats: Konsthall C, Cigarrvägen 14