Fabriksflickorna – De viljefulla textilarbetarna

Det konstnärliga projektet Fabriksflickorna – De viljefulla textilarbetarna organiserar en utställning och konferens på Mint konsthall i ABF-huset i Stockholm.

Under veckan återaktiveras delar av pjäsen Fabriksflickorna – makten och härligheten, i en utställning av Åsa Norman (Sverige), textilkonstnär och Frida Hållander (Sverige), PhD, konsthantverkare. Pjäsen hade premiär i Skellefteå i regi av Suzanne Osten och Margareta Garpe 1980. Konferensen vill lyfta fram och diskutera textil- och hemindustrins kvinnors villkor, kunskaper och motstånd; deras viljefullhet och egensinne, som kommer till uttryck i organisering, yrkesstolthet och strategier.

Norman och Hållander visar i utställningen delar av det fleråriga konstnärliga projektet Fabriksflickorna – De viljefulla textilarbetarna genom materiella, konsthantverkliga undersökningar samt arkivmaterial och ljud. Till konferensen är konstnärer och forskare inbjudna från de nordiska länderna, där de kommer att hålla i föreläsningar och presentationer för att skapa ett nordiskt sammanhang för en fördjupad diskussion om textilproduktion och hemindustri.

Projektet genomförs med stöd från Konstnärsnämnden, Nordisk kulturfond, Helge Ax:son Johnssons stiftelse och Byggnads kulturstipendium samt i samarbete med Iaspis. Utställningen och konferensen äger rum under Stockholm Craft Week 2020.

Läs mer här.

Illustration: Hanna Stenman

Visa alla