Mint — The invisible hand of my father: Giorgi Gagoshidze

Den första utställningen på nyöppnade konsthallen Mint i ABF:s galleri på Sveavägen knyter an till ABF:s historia som arbetarnas bildningsförbund. Utställningen inkluderar den nyproducerade filmen The invisible hand of my father av den georgiska konstnären Giorgi Gagoshidze.

Vi möter historien om hans far och dennes högra hand som han förlorat i en arbetsplatsolycka i Portugal. Handen svävar som en ande över hans pensionerade tillvaro i Kaukasus berg, den påminner oss om skiftande ekonomiska landskap – från Sovjetunionens kollaps till 2008 års globala finanskris och om handens omförhandlade symbolik genom historien.

Premiärutställningen tittar även på tiden efter arbete: fritiden och pensionen, som också är en tid för bildning och vila. I de två gallerirummen visas både samtida och historiska verk. Vissa av dem i dialog med Sveagalleriets rika utställningsverksamhet och ABF:s folkbildningsidé.

Arkitektur: Astrid Stenberg-Linnér och Tova Rudin Lundell

Formgivning: Thomas Bush

Med stöd från Stockholms stad, Kulturrådet och Goethe-institutet.


Utställningsperiod: 13/4–12/5 2019
Öppettider: ons–fre 12.00–18.00, lör–sön 12.00–16.00


Sveagalleriet lades ned 1992, men återuppstår 2019 under namnet Mint i och med ett samarbete mellan Konstfrämjandet Stockholm, ABF Stockholm och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB). Bakom initiativet står curatorduon Emily Fahlén och Asrin Haidari, ansvariga för Luleåbiennalen 2018: Tidjord.

Mint kommer genom konsten utgå från rörelser i tid: historiska, politiska och geografiska, i dialog med ABF-husets, Sveagalleriets och Arbetarrörelsens arkivs historiska material. Utställningar, studiecirklar och program kommer under året att arrangeras.

Visa alla