Kurs i konstkritik

Gillar du konst och att skriva? Är du nyfiken på att skriva om konst? Önskar du att det fanns fler som skrev om konst från ett klassmedvetet, avkoloniserat och normkritiskt perspektiv?

Sedan vintern 2018 har Konstfrämjandet Stockholm drivit en kurs i konstkritik. Kursen utgår från frågeställningen Vad är konstkritik? och utforskar hur konstkritik kan skrivas och vilka normer som omgärdar svensk konstkritik. Det är en orienterande kurs där deltagarna både kan prova på att skriva och lära sig vad konstkritik är. Det finns inga krav på att skriva egna texter.

Kursen utgår från svensk konstkritik med inbjudna föreläsare, besök på utställningar och praktiska övningar där gruppen provar att skriva konstkritik. Kursens avslutningsdel erbjuder möjligheten att publicera konstkritiska texter på Kultwatch.se.

☛ Kursen är gratis
☛ Anmäl dig till macarena@kultwatch.se. Vänligen ange födelsedatum och postnummer i din ansökan.

Antalet platser är begränsat och personer mellan 18–25 år med erfarenheter av att rasifieras som icke-vita prioriteras eftersom kursen syftar till att bidra att fler skriver om konst.


Medverkande föreläsare
Maryam Fanni (formgivare och frilansar som konst- och designkritiker för bl.a. Sveriges Radio), Rebecka Katz Thor (kritiker och forskare med en avhandling som undersöker vad bilder gör; hur de kan fungera som vittnesmål och deras agens), Kim Einarsson (curator) och Ulrika Stahre (kulturredaktör på Aftonbladet och vice ordförande i konstkritikersamfundet AICA).


Kursen drivs av Konstfrämjandet Stockholm i samarbete med konstkritikersamfundet AICA och Kultwatch.se. Initiativtagare är konstvetaren Macarena Dusant, styrelseledamot i Konstfrämjandet Stockholm och redaktör på Kultwatch.se.


Foto: Afrang Nordlöf Malekian (parafras på konstnären Lenora de Barros verk ”Poema” från 1979)

Visa alla