Ingela Johansson

I slutet av maj flyttade Ingela Johansson in i den nyinrättade ateljén bland arkivets forskare och arkivarier i Huddinge. Johansson har en forskningsbaserad konstnärlig praktik och har under lång tid riktat blicken mot händelser och erfarenheter som utgjort vändpunkter för stora samhällsgrupper. Hennes hittills största och uppmärksammade projekt gjorde en djupdykning in i den omfattande solidaritetsrörelsen kring gruvstrejken 1969. Ingela Johansson arbetar med text, film, installation, måleri, textil och foto och hade nyligen en utställning på Södertälje konsthall.

– Jag har under många år haft stor glädje av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i olika undersökningar, både akademiska och konstnärliga. Här finns material från hela arbetarrörelsen och de fortsätter idag att samla in material från samtida politiska och sociala rörelser. Det ska bli intressant att se vilken roll konstnären och konsten kan spela här,
Säger Ingela Johansson själv.

Varje konstnärsresidens pågår i tre till fyra månader. Under den tiden kommer arbetsprocessen även att presenteras genom publik programverksamhet och utställningar, både på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och i andra delar av Stockholms län. Under Ingela Johanssons residens kommer information om konstnärliga undersökningar, utställningar och programverksamhet publiceras här.

Läs mer om Ingela Johansson här.

Visa alla